• Letná škola - štvrtý deň

          • Štvrtý deň letnej školy začali tretiaci diktátom, zopakovali si slovné druhy formou hádaniek, násobilku, delilku, zaokrúhľovanie, a keď im už z toľkého premýšľania vytrávilo, vrhli sa na chutnú desiatu, o ktorú sa opäť postarali Berto a Ryba Žilina.

            Svoje kuchynské zručnosti trénovali výrobou mrveničky a čistením ovocia na olovrantový koláč.

            Dnešný tréning bol opäť skvelý, parkurista Džaro dal zabrať.

            Po obede nasledovala super aktivita s Barborkou a pripravovali  si ohnisko na záverečnú opekačku. 

          • Tretí deň v letnej škole

          • Tretí deň letnej školy začali tretiaci čítaním príbehu so skrytou múdrosťou O troch grošoch. Zopakovali si násobilku, delilku a vrhli sa na prípravu desiatej.

            Dopoludnie strávili v Centre zdravia, ktoré im sprostredkovala firma Gewis. 

            Deťom sa venovali milé pani trénerky, podrobne vysvetlili prečo je pohyb dôležitý, ako sa cvičí s ktorými pomôckami. Veľkú radosť im urobil kruhový tréning a detský jumping.

            Popoludní pokračovali s Barborkou Katrenčíkovou v cykle o kyberšikane. Za olovrant ďakujeme spoločnosti Berto. Posledná hodinka patrila rozvíjaniu technických zručností a opäť pohybu. 

          • Druhý deň v letnej škole

          • Ráno tretiaci pokračovali aktivitou o kyberšikane. Po desiatej, ktorú si pripravili sami, si zopakovali gramatiku s chytákmi. Pokračovali v maľovaní záhona. Popoludní sa venovali ústnemu zdraviu, precvičovali správnu techniku čistenia zúbkov. Deň zavŕšili fantastickým tréningom priamo od SPARŤANOV z Prievidze.

          • Letná škola

          • Aj tretiaci nastúpili do letnej školy. Celý týždeň sa  okrem hravého opakovania vedomostí venujú téme zdravie.

            S odborníčkou  z CPPaP p. Katrenčíkovou diskutovali o  nástrahách internetu a kyberšikane. Po výbornej desiatej od prievidzkych pekární si zase pre cvičili zručnosti prvej pomoci so záchranárkou Mirkou Petriskovou.

            Finančnú a čitateľskú gramotnosť si trénovali popoludní. Nemohla chýbať ani kreatívna chvíľka - tentokrát pri natieraní vyvýšeného zahonu, kde si zasadia liečivé bylinky. Denná dávka pohybu a súťaží je samozrejnosť.

            Za pitný režim ďakujeme vode Lucka.

            Veríme, že aj ďalšie aktivity tretiakov zaujmú a prežijú v letnej škole zaujímavý týždeň.

          • Letná škola 2021

          • Oznamujeme rodičom, že Letná škola 2021 sa bude realizovať od 16. 8. 2021 do 20. 8. 2021 v čase od 8:00 - 16:00 pre prihlásených žiakov 2. a 3. ročníka v budove ZŠ na ulici J. C . Hronského a od 8:00 - 13:00 pre žiakov 6. a 7. ročníka v budove ZŠ na Pribinovej ulici. Obedy majú deti zabezpečené v rámci projektu, stravovať sa budú v ŠJ na Pribinovej ulici.

            Pitný režim a rúško je nutné deťom zabezpečiť.

            V deň nástupu treba priniesť, prípadne poslať elektronicky, čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti, ktoré je v prílohe.

          • Poskytovanie dotácií na stravu

          • INFORMÁCIA K POSKYTOVANIU DOTÁCIÍ NA PODPORU VÝCHOVY K STRAVOVACÍM NÁVYKOM DIEŤAŤA  (DOTÁCIÍ NA STRAVU) V ŠKOLSKOM ROKU 2021/2022

            V zmysle Zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, ktorý nadobudne účinnosť 01.08.2021, a tiež v znení jeho právnych úprav

            • Zákon č. 417/2020 Z. z. zo dňa 17.12.2020,  zákon 257/2021 Z. z.zo dňa 03. 07. 2021, ktorými sa mení a dopĺňa zákon o dotáciách

            sa    u k o n č u j e    plošné poskytovanie dotácií na stravu v základnej škole a v poslednom ročníku materskej školy.

            V školskom roku 2021/2022 sa dotácia vo výške 1,30 € poskytuje:

            1. V zmysle § 4 ods. 3 písm. zákona o dotáciách na každé dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a v MŠ alebo v ZŠ je najmenej 50% detí z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi;
            2. V zmysle § 4 ods. 3 písm. zákona o dotáciách na dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima;
            3. V zmysle § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách na dieťa, ktoré navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo šesť rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku (deti bez daňového bonusu), táto skutočnosť sa žiadateľovi podľa § 4 ods. 4 preukazuje čestným vyhlásením.

            Vážení rodičia!

            Je čas prázdnin a  dovoleniek, ale vzhľadom na legislatívne zmeny  Vás prosíme o porozumenie a súčinnosť. Odporúčame Vám zvážiť, či si vyberiete možnosť poskytnutia dotácie na stravu namiesto uplatnenia si zvýšeného daňového bonusu.  

            K poskytnutiu dotácií na stravu je NEVYHNUTNÉ PREDLOŽIŤ:

            1. Potvrdenie, že dieťa žije v domácnosti ktorej sa poskytuje príspevok v hmotnej núdzi, alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima – toto potvrdenie Vám vydá ÚPSVaR v Prievidzi.

            alebo

            2. Čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa (toto čestné vyhlásenie sa nachádza v prílohe).

            V prípade, že sa Vás týka jeden z vyššie uvedených bodov a uplatníte si nárok na dotáciu na stravu, je potrebné odovzdať potrebný dokument do Základnej školy v Novákoch do štvrtku 5.8.2021 v čase od 7.00-14.00 hod. Je ho možné vhodiť aj do poštovej schránky školy, ktorá sa nachádza pri učiteľskom vchode. 

          • Veľké finále

          • Záver školského roka sme ukončili oceňovaním úspešných žiakov a rozlúčkou deviatakov. Ďakujeme za reprezentovanie školy a všetkým prajeme krásne prázdniny.

          • ZVLÁDLI SME TO

          • Pod týmto názvom sa naši prváci a deviataci lúčili so školským rokom 2020/2021. Prváci ukázali to, čo sa naučili a deviataci sa rozlúčili so svojou deväťročnou cestou základnou školou.

          • Rozlúčka štvrtákov

          • Dojímavú rozlúčku s pani učiteľkami z 1. stupňa aj s mladšími spolužiakmi pripravili štvrtáci. Spomienky na štyri roky prežité v "hornej" škole, slová vďaky a krásne kvety boli radostné a predsa sa v očiach p. učiteliek leskli slzy... V septembri do ich lavíc zasadne nová generácia žiačikov,  my však aj potom budeme sledovať kroky a pokroky našich už bývalých žiakov so záujmom.   

          • Prevencia požiarov

          • Výchovno-preventívnu besedu o požiaroch, ako im zabrániť, prípadne o prvých krokoch pri vzniku požiaru, absolvovali tretiaci. Ostatní žiaci si prezreli hasičské auto a výstroj hasičov a v horúcom počasí sa dočkali aj  krátkeho osvieženia. Ďakujeme členom Okresného hasičského a záchranného zboru z Prievidze a veríme, že naostro k nám nebudú musieť prísť.

          • Olympijský deň

          • Olympijský deň na I. stupni bol nielen o víťazstvách. Hoci sa malí športovci snažili so všetkých síl dosiahnuť najlepší výkon, pridali k tomu radosť z pohybu a tímovú podporu.  Našťastie aj prehru brali naši športovci športovo a tešili sa z príjemného dopoludnia. Sláva víťazom, česť porazeným a potlesk pre všetkých, pretože bez posledného by nebol ani prvý.

          • Zdokonaľovací plavecký výcvik

          • Aj piataci si užívali vody počas horúcich letných dní. Zdokonaľovali sa v plaveckom umení,v ktorom im pomáhali páni tréneri a pani trénerka, za čo im pekne ďakujeme.

          • Ukážem, čo dokážem

          • Štvrtáci tradične na konci školského roka prezentujú, čomu sa venujú v čase mimo vyučovania, čo ich teší, napĺňa a v čom sú dobrí. Ich záujmy môžu byť pre niekoho aj  inšpiráciou. 

          • Plavecký výcvik

          •  

            Prváci a tretiaci absolvovali predposledný júnový týždeň plavecký výcvik. Nacvičovali a docvičovali plavecké zručnosti a užívali si to ako dovolenku :D

          • Cesta slovenskou históriou

          • Dňa 18. 6. 2021 sa naši žiaci zúčastnili šermiarsko - divadelného predstavenia. Herci z divadla Via Historica si pre nás pripravili štylizovanú hodinu dejepisu, so zameraním na významné obdobie slovenských dejín - Od Viedne k štúrovcom. Divadielko bolo podané zábavnou formou a žiaci mali možnosť zapojiť sa do deja. Zaujali ich šermiarske zápasy a dobové kostýmy. Ďakujeme za pekný zážitok!

          • „Možno ešte nie sme schopní veľkých vecí, ale tie milé, malé a drobné robíme radi a s láskou.“

          • ... začalo sa to jednoduchou túžbou – pár deťom z iného prostredia vyrobiť darčeky a urobiť im radosť. A už štvrtý rok sa tešíme, že vďaka tomuto milému rozhodnutiu sme spoznali našich malých rómskych priateľov v Muránskej Dlhej Lúke a stále sa navzájom  povzbudzujeme cestou  obdarovania a priateľstva.  Náš miniprojekt sme nazvali Daruj radosť a v tomto duchu sa snažíme viesť žiakov k porozumeniu inej kultúre, k odbúravaniu predsudkov a k spoluúčasti na ľudskosti a komunikácii. Hoci projekt začali už bývalí žiaci našej školy, teraz túto milú štafetu priateľstva prevzali žiaci z 5.B. triedy.

            A aj touto cestou úprimne a od srdca gratulujeme pani učiteľke Monike Podolinskej z Muránskej Dlhej Lúky, ktorá tieto rómske deti učí a je im druhou mamou, získala totiž nielen ocenenie Biela vrana, ale je nominovaná aj na ocenenie Global Teacher Prize – ocenenie najlepších učiteľov sveta. Gratulujeme a ďakujeme!

            PS: niektoré z fotiek sú prevzaté z archívu p. uč. Moniky... ak medzi fotkami zbadáte aj vianočné motívy, je to úplne v poriadku. Jednoducho sme ich v čase Vianoc zabudli pridať na web... a okrem toho, darovanie radosti nikdy nie je obmedzené časom :)

          • Tehlička ku tehličke - a vybudujeme kopu dobra!

          • Ani v tomto školskom roku sme nechceli vynechať našu každoročnú aktivitu - zbierku Tehlička, ktorá tentokrát prebiehala kombinovanou formou. V ročníkoch 1.-4. sme sa o tohtoročnej téme - pomôcť misionárom v Jakutsku, rozprávali počas vyučovania, pracovali sme s obrázkami, brožúrkami, čítali si príbehy. Vďaka tomu sme sa mohli dozvedieť, ako sa žije ľuďom na najchladnejšom mieste na zemi a čo je prácou misionárov. Aktivitu sme prepojili aj s predsavzatím konania dobrých skutkov, ktoré mohli deti v podobe škridličiek pripevňovať na strechu domu (symbol tohtoročnej pomoci misii v Jakutsku). V ročníkoch 5.-9. sme túto aktivitu ponúkli žiakom v podobe online stránky https://www.tehlicka.sk/spoznajme/ , kde sa mohli zapojiť do kvízov, súťaží alebo si virtuálne prezrieť brožúrku a video o Jakutsku. Výnos zo zbierky v sume 60 eur bol vložený na účet združenia SAVIO o.z. Ďakujeme!

          • Oznam

          • Vedúca školskej jedálne oznamuje, že odhlásiť sa zo stravy na dni: 28. 6 - 30. 6. 2021 je možné len do 25. 6. 2021.

          • Prvácky LETNÝ DEŇ

          • Učivo prebraté, triedy prehriate, prázdniny za rohom... našťastie dopoludnia je na trávniku za školou ešte fajn, čo prvácke p. učiteľky využili a pripravili deťom školský letný deň. Vlastne piknik, na ktorom sa najskôr podávali slabiky, slová a vety, potom príklady, hádanky z prvouky a všelijaké náučné jedlá... Samozrejme, že deti zjedli aj dobroty, ktoré im nachystali na desiatu mamičky .

          • Keramický hrnček

          • Žiaci 3. A - Gábrišovci :)  - sa pod vedením triednej pani učiteľky a pani asistentky Žanetky Čiernej zapojili do 2. ročníka súťaže "Keramický hrnček".

            Prešli si celým procesom výroby keramiky, ako je príprava hliny, spracovanie hliny, modelovanie, vypaľovanie, nanášanie glazúry a opäť finálne vypaľovanie.

            Veľmi ďakujeme za spoluprácu CVČ v Prievidzi - Mgr. Vladimíre Teslikovej, organizátorke súťaže, za vypálenie výrobkov v peci.

            Prvotiny sa stretli s veľkým úspechom a malí "umelci" získali čestné uznanie za kolektívnu prácu. Od 10. 6. je výstava sprístupnená v priestoroch CVČ v Prievidzi, ocenenie riaditeľa si Gábrišovci  prevezmú 24. 6. o 15.00 hod.

      • Nadpis

      • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

        Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.