• Exkurzia v Brose

          • Dňa 23.11.2022 sa žiaci našich ôsmych a deviatych tried zúčastnili Technického dopoludnia v Brose v Prievidzi.

            Naši žiaci mali možnosť zoznámiť sa so stredoškolským duálnym vzdelávaním priamo vo výrobnom procese. Oboznámili sa so základmi elektrotechniky či ručného obrábania, a to prostredníctvom praktických cvičení. Deťom pomáhali majstri odborného výcviku a dualisti - študenti SŠ.

            Ďakujeme

          • Úsmev ako dar

          • Ďakujeme všetkým rodinám a deťom, ktoré sa podelili o maškrty. V piatok 25.11. si škatuľu prevzala nadácia Úsmev ako dar a sladkosti rozdelí cieľovým detičkám.

          • Burza otvorená

          • Burza na ročníkoch 1.-4. je od zajtra 28.11.2022 otvorená. Nakupovať môžu rodičia a priatelia školy vždy od 13:00 hodiny, žiaci po dohode s vyučujúcimi aj v priebehu dňa. Všetci ste vítaní!

          • Hádzanárska premiéra prvostupniarov

          • Tento školský rok začal na 1. stupni pracovať hádzanársky krúžok pod vedením trénerskej dvojice z Lehoty pod Vtáčnikom. V stredu zažili jeho členovia  turnajovú atmosféru na nesúťažnom turnaji v Trenčíne, kde si vyskúšali osvojené herné návyky s hráčmi iných oddielov. Veríme že skúsenosti zúžitkujú a hádzaná  v Novákoch opäť ožije.

          • Oznam pre rodičov

          •  

            Vážení rodičia, pozývame Vás 28. 11. 2022 na besedu s pani Mgr. Barborou Katrenčíkovou z CPPPaP v Prievidzi na tému Moje dieťa na webe. Beseda sa uskutoční o 15:00 v knižnici v budove školy na Pribinovej ulici. Po besede budú možné konzultácie s vyučujúcimi 2. stupňa.

            Konzultácie na 1. stupni budú prebiehať v utorok 29. 11. 2022 v budove ZŠ  na Ulici Hronského po dohode s triednymi učiteľkami.

          • Projekt VESMÍR

          • Štvrtáci objavovali vesmír – vzdialený a tajomný.  S pomocou rodičov si osvojené vedomosti konkretizovali a vyrobili tieto úžasné modely.

          • Mikulášska zbierka sladkostí

          • Milí žiaci, učitelia, rodičia,

            tento rok sme sa opäť rozhodli spríjemniť predvianočné obdobie tým, ktorí to potrebujú. 

            Organizácia Úsmev ako dar, s ktorou spolupracujeme už niekoľko rokov, organizuje

            Mikulášsku zbierku sladkostí.

            Zbierka je určená pre deti zo znevýhodnených rodín, náhradných rodín a Centier pre deti a rodiny, čo sú bývalé detské domovy, z Trenčianskeho kraja.

            Zbierka trvá do 25. novembra 2022.

            Škatuľa s logom Úsmevu ako dar je pripravená na 2.stupni u p. učiteľky Závadskej. Na 1.stupni vo vestibule školy, príp. kontaktujte p.uč. Gábrišovú.

            Vítané sú sladkosti všetkého druhu, popr. čaje  a pod.,  skrátka všetko to, čo by si si aj ty rád našiel v Mikulášskom balíčku.

            Veríme, že sa do zbierky zapojíte a spoločne pomôžeme deťom a rodinám v núdzi.

            Ďakujeme!

          • UPRAC SI DOMČEK-PRISPEJEŠ POD STROMČEK

          • Štartujeme 4. ročník charitatívnej akcie “UPRAC SI DOMČEK-PRISPEJEŠ POD STROMČEK!“

            - od 16. 11. 22 - 25. 11. 22 môžu deti doniesť svojej triednej učiteľke vyradené oblečenie, doplnky, bižutériu, športové a školské potreby, hračky, knihy, domáce potreby, dojčenské potreby - všetko, čo už doma zavadzia, ale niekomu ešte poslúži

            - v období od 28. 12. 22-9. 12. 22 prebieha burza (deti počas prestávok, ŠKD - rodičia počas vyzdvihovania detí zo školy )

            Aj tento rok pomôžeme ľuďom so sociálnym a zdravotným znevýhodnením .
             

            Za akúkoľvek prejavenú formu spoluúčasti vopred ďakujeme.

            Kolektív ZŠ Nováky.

          • iBobor

          • Žiaci našej školy sa zúčastnili informatickej súťaže iBobor, ktorá prebiehala 7.-11. novembra 2022. V kategórii Drobec sme mali 8 úspešných riešiteľov najviac sa darilo žiakom Emma Botková 3.A, Mathias - Cyril Gatial 2.B, Marek Fides 3.B. V kategórii Bobrík sme mali 3 úspešných riešiteľov  Ella Sedmáková 5.B, Matúš  Šrámek 4.B, Lenka Kelbelová 4.B. V kategórii Benjamín sme mali 6 úspešných riešiteľov najviac sa darilo žiakom Matúš Tänzer 7.B, Marek Stachera 7.B, Eliška Briatková 7.B. Úspešným riešiteľom gratulujeme a všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť v súťaži.

             

          • Stretnutie so spisovateľkou

          •  

            V piatok prijala pozvanie k nám do školy naša bývalá žiačka Simona Majliš Novotná. Splnila si detskú túžbu a stala sa spisovateľkou. Prišla nám porozprávať o jej spisovateľských začiatkoch, ktoré sa začali už na našej škole, keď s pani učiteľkou Martinou Kiabovou (dnes p. zástupkyňou Mišunovou) a spolužiakmi tvorili svoju prvú spoločnú knihu. O tom, že po dvoch vydaných knihách už pracuje na ďalších a prečo píše práve pre deti. Trpezlivo odpovedala na zvedavé otázky. Prajeme jej, aby aj jej nové knihy boli úspešné, radi si ich prečítame. Teší nás, že z našich žiakov vyrastajú úspešní ľudia.

          • O tekviciach a Svetlonosoch

          • Nielen Íri či Američania majú v tradíciách dlabanie tekvíc. Sú to aj Slováci. U nás sa to volalo hľadanie svetlonosa. "Je to starý zvyk. Ľudia, keď sa vracali z návštevy hrobov tak, mali tieto tekvičky pekne vydlabané a osvetlovali im cestu z cintorína," približuje tradíciu etnologička.

            V starých slovenských tradíciách bol Svetlonos nadľudská bytosť. "Hovorí sa, že kradli v kostole sviečky a upíjali si z omšového vína. Mysleli si, že sa po smrti stanú svetlonosmi," dodal etnologička.

            "Svetlonos bol ten, ktorý človeka zviedol z cesty do lesa a niekedy sa to skončilo tragicky, že sa prevrátil s vozom a podobne," hovorí Nadáska. "Je to také blúdne svietlo. Niekto, kto zvádza pocestného z tej správnej cesty," dodáva.

            zdroj: https://www.noviny.sk/zaujimavosti/153842-vyrezavanie-tekvic-nie-je-americky-zvyk-hovori-etnologicka)

            Naše tekvičky nezvádzajú z dobrej cesty, naopak, podporujú šikovné deti a ich rodičov (prarodičov) k tvorivosti.   Tento rok ich bolo menej, ale všetky sú originály.

          • V našej škole strašilo

          • Halloween sa udomácnil aj v našej krajine.  Do školy prišli samé strašidlá a čarodejnice. Po troche zábavy  si však  s úctou pripomenieme Sviatok všetkých svätých a Pamiatku zosnulých.

          • Čiastočné zatmenie Slnka

          • 25.10.2022 sme pozorovali čiastočné zatmenie Slnka v čase od 11:45 do 12:30 hod. S napätím sme vyčkávali na okamih, kedy spoza mrakov vykukne slniečko. S pripravenými tmavými sklíčkami sme čakali a po celú dobu dúfali, že mraky opäť nezakryjú Slnko. A podarilo sa. Krásne sa nám ukázalo, ako Mesiac prikryl časť našej hviezdy Slnka. Pri pozorovaní sa vystriedali žiaci 5., 6. a 7. ročníka. 

            Podobný úkaz budeme môcť pozorovať opäť o 3 roky. Žiaľ v našich zemepisných šírkach k úplnému zatmeniu Slnka dôjde až o vyše 100 rokov.

          • Účelové cvičenie

          • Dňa 26.10.2022 sa na 2. stupni uskutočnilo účelové cviečenie. Cvičenie bolo zamerané na vyrtvalosť žiakov.  Naplánovaný pochod mal dĺžku približne 10 km. Žiaci pochod zvládli na výbornú. 

          • Starí rodičia v škole

          • Pozvali sme medzi nás vzácnych hostí – starých rodičov našich mladších žiakov. My ich často pri škole vidíme – odprevádzajú svoje vnúčatá do školy, na krúžky, čakajú na ne po vyučovaní...  Naši žiaci - ich  vnúčatá - im s radosťou zarecitovali, zaspievali, zatancovali, nakreslili - že ich ľúbia, majú v úcte a myslia na nich nielen v októbri.  Ďakujeme, že ste prišli.

          • iniciatíva Milión detí sa modlí ruženec

          • (Nielen) 18. októbra sme sa zúčastnili iniciatívy Milión detí sa modlí ruženec. Jej úmyslom je modliť sa spoločne za mier a jednotu na celom svete a pomôcť tak oživovať vieru v silu modlitby, ktorá otvára srdcia pre pomoc trpiacim, núdznym a prenasledovaným.

            V rámci tejto celosvetovej modlitbovej aktivity sme sa spoločne stretli v našej Kumštárni a pomodlili sa desiatok sv. ruženca. Takisto počas hodín náboženskej výchovy sme dali priestor modlitbe, pokoju, stíšeniu sa, s dôverou a nádejou, že “keď sa milión detí bude spolu modliť ruženec, svet sa zmení.” K tejto iniciatíve sme sa pripojili aj počas hodín nemeckého jazyka a skúsili sme zvládnuť texty a znenie modlitieb v cudzom jazyku, žiaci na 1. stupni ZŠ sa na náboženstve pripojili aj milými omaľovánkami.

          • Návšteva vo Hvezdárni v Partizánskom

          • V pondelok 17. októbra navštívili naši piataci Hvezdáreň v Partizánskom. Bola to príjemná bodka za tematickým celkom z geografie Zem vo vesmíre. Názorné ukážky, pomôcky a filmy im pomohli utvrdiť si svoje vedomosti a lepšie si predstaviť, ako „funguje“ celý nekonečný vesmír. Nenechali sa zahanbiť a na otázky prednášajúceho odpovedali ako „profesionáli“. Vyslúžili si pochvalu a Mia Procházková bola odmenená knihou o astronómii.

            Najväčším zážitkom bola návšteva kupoly s ďalekohľadom – tu sa žiaci dozvedeli, že Slnko je nielen veľký pomocník pre ľudí a rastliny, ale vie aj veľmi uškodiť. Určite sa nikto z nich nebude viac dívať na Slnko bez ochranných okuliarov. Vyskúšať si to môžu v utorok 25.10.2022 o 11:00hod, kedy Mesiac čiastočne prekryje Slnko.

          • Hovorme o jedle - X. ročník

          • "Zdravie je predpokladom kvalitného života.“

             

                 Aj tento rok sme sa zapojili  do súťažno-vzdelávacej aktivity Hovorme o jedle. Vybrali sme si tému Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny“. Deň „D“ – 13. október začínal reláciou v rozhlase, pokračoval zaujímavými prezentáciami, besedou s rybárom, anketou s obyvateľmi mesta a ďalšími a ďalšími zaujímavými vzdelávacími aktivitami. Veľká prestávka bola spojená už neodmysliteľne s  ochutnávkou.

          • Tvorivá vlastiveda

          • Tretiaci sa učili orientovať v našom meste a používať plány. Potom sa žiaci z oboch tried na chvíľu zmenili na projektantov - navrhli a vytvorili vlastné mesto. Snáď im tam nič chýbať nebude.

          • Spolupráca s mestskou knižnicou

          • Prvostupniari každoročne pravidelne navštevujú mestskú knižnicu a rozvíjajú si čitateľské zručnosti. Z niektorých sa dokonca stali knihožrúti. Pani knihovníčka vybrala a prečítala  z kníh zaujímavé ukážky. Ukázala malým čitateľom nové knihy, porozprávala sa s nimi o knihách, ktoré prečítali, ďalšie im odporučila. Vzápätí si vymenili knihy – prečítané vrátili, ďalšie si požičali. O mesiac opäť dovidenia v knižnici.                    

      • Nadpis

      • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Sint, adipisci, quibusdam, ad ab quisquam esse aspernatur exercitationem aliquam at fugit omnis vitae recusandae eveniet.

        Inventore, aliquam sequi nisi velit magnam accusamus reprehenderit nemo necessitatibus doloribus molestiae fugit repellat repudiandae dolor. Incidunt, nulla quidem illo suscipit nihil!Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit.